Thuisgevoel, over Komen en Gaan

DATUMzomer 2012
LOCATIEInto The Great Wide Open 2012, Vlieland

Na een stormachtige overtocht met de vroege boot zijn we direct op pad gegaan. Even kijken bij de vuurtoren waar we later op de dag een afspraak hadden met Germ, de vuurtorenwachter. We zijn op zoek naar het thuisgevoel op Vlieland en willen er graag over praten met allerlei mensen uit verschillende generaties, met verschillende banden met het eiland, geboren Vlielanders, import van lang en kort geleden, de kinderen van het eiland en ook met mensen die er te gast zijn.

Al direct na de eerste gesprekken voelen we ons bevoorrecht dat we deze ontmoetingen mogen hebben. Het zijn intense gesprekken die niet over de buitenkant gaan maar vaak diep graven. Het wordt een hele reeks. Hierdoor ontstaat een fijnmazig net van verbindingen waarin langzaam maar zeker het thuisgevoel van het eiland naar voren komt; over Komen en Gaan.

Hoog aan de vuurtoren, aan de rondgang, hangen de beelden uit de gesprekken die samen het thuisgevoel op Vlieland laten zien. Misschien mysterieus, want waarom hangt er nou een Deense vlag te wapperen? Binnen in de vuurtoren kun je antwoorden vinden, krijg je ze voorgelezen of hoor je ze hoog in de uitkijkpost met uitzicht over de zee.
En ‘s nachts licht het thuisgevoel op en vormt het een duet met het twee-seconden-op-twee-seconden-af-ritme van de vuurtoren. Het licht van de vuurtoren blikt naar buiten, maar daar is dan ook direct de reflectie van het thuisgevoel. De immer confronterende vraag over thuisvoelen, over toebehoren, dat wat bijzonder maakt en dat wat er niet bij hoort.

Maar dat is niet alles. Ook het publiek van Into the Great Wide Open maakt, al is het maar voor even, deel uit van het thuisgevoel op Vlieland. In de vuurtoren gaan we het gesprek aan over het thuisgevoel met de boodschap van Germ in het achterhoofd: “Geef jezelf”.

Eindeloos veel dank aan Germ, Vincent, Wietze, Annemieke, Carolien, Kimberly, Ellen, Arianne, Carlijn, Luuk, Fleur, Sylvia, Mirella, Annemarie, Nils, Petra, Cees, Daan, Henk, Loes en vele anderen.

….

 

Ik ben een zeemeermin

Thuisgevoel op de toren

Kiekendief

De 3 gepasseerd