De kleur van het Thuisgevoel

DATUM2011-2012
LOCATIEParlevinkerplein, de Banne, Amsterdam Noord

Banne Buiksloot is een wijk in Amsterdam-Noord waar in de jaren ’70 veel mensen kwamen wonen die moesten verhuizen vanwege de stadsuitbreiding. Nu, 40 jaar later, is de wijk benoemd tot aandachtswijk en vindt er op grote schaal stedelijke vernieuwing plaats.

In het hart van Banne-Noord ligt het gebouw de Parlevinker. Woningcorporatie Rochdale vroeg Stichting Broedstraten om te helpen de Parlevinker meer kleur te geven. Stichting Broedstraten heeft tot doel om in diverse straten in Amsterdam-Noord bewoners en kunstenaars rondom een thema samen te brengen, hun creativiteit zichtbaar te maken en te verbinden aan de buurt. Zo ontstond ‘De kleur van het thuisgevoel’ op het Parlevinkerplein.

Gezamenlijk werd een concrete vraag bedacht die aan de buurtbewoners werd voorgelegd: ‘Welke kleur geef jij het thuisgevoel van de Banne?’. Rondom deze vraag organiseerden Marieke van Diepen en Peik Suyling workshops. Op lange vellen papier schilderden bewoners – kinderen, jongeren en volwassenen – met inkt de kleur en vorm van hun thuisgevoel. In totaal werden 200 schilderingen verzameld. Marieke van Diepen maakte van deze schilderingen een groot kunstwerk dat nu op de muur van de Parlevinker hangt.

In samenwerking met